In 1960 is de Zwemvereniging Zwartewaterratten Hasselt opgericht. Het bestond toen uit een aantal leden, die veel aan wedstrijdzwemmen deden. Ook was er een groep jongens, die trainden voor waterpolo wedstrijden. In deze tijd werd er alleen maar in het zomerseizoen gezwommen. De afsluiting van het zomerseizoen ging vaak gespaard met wedstrijden om het kampioenschap van Hasselt. Later in de jaren deed men ook nog verschillende vormen van schoonspringen. En nog later werd er een demonstratie kunstzwemmen gegeven. De clubkleuren waren: blauw badpak of zwembroek en voor de dames een witte badmuts.

Eind jaren zestig liep het ledenaantal drastisch terug aan zou de ZRH bijna opgeheven worden. Er kwamen toen nieuwe bewoners naar Hasselt, die van de vereniging hoorden en dit wel leuk vonden. Dit waren de heer en mevrouw Theil. Ze hebben er alles aan gedaan om de vereniging weer nieuw leven in te blazen. Ze voelden echter meer voor Zwemmend Redden en daarom is de naam toen veranderd in Zwem-en Reddingsbrigade Zwartewaterratten Hasselt.

In 1971 trainden er in het buitenbad zo’n 26 jeugdleden. Ook was er toen al het trimzwemmen op de woensdagochtend aan (voornamelijk) huisvrouwen. Omdat er in deze tijd nog geen overdekte baden waren was het onmogelijk om in de winter te zwemmen. Daarom hielden de leden contact door te trainen in de gymzaal aan de Kastanjelaan (zit nu de Schakel). Ze deden daar voornamelijk conditieoefeningen en balspellen. Maar ja, de ZRH was een zwemvereniging en geen gymvereniging, de de leden wilden weer iets anders. De oplossing kwam in 1973 een overdekt in zwembad in Staphorst werd gebouwd. De familie Theil, die toen ook al bij de zwemclub zat, heeft toen geprobeerd om in Staphorst te gaan trainen, maar helaas lukte dat toen (nog) niet. Een jaar later lukte dat wel in gingen we één keer in de twee weken in Staphorst zwemmen.

In het begin was dat nog maar met 26 leden, waarvan er 20 konden zwemmen. In die tijd zaten er 6 leden die nog geen A diploma hadden en die graag wilden halen bij de ZRH. Officieel mocht dit helemaal niet, maar de bedrijfsleider van Staphorst deed voor ons een oogje dicht, want hij dacht ook al wat verder in de tijd. We zwommen op zaterdagochtend en er kwam meer interesse van mensen buiten de ZRH. Het vervoer van Hasselt naar Staphorst gebeurde eerste met auto’s van ouders, maar later werd er een bus gehuurd. In de tijd waren er eigenlijk maar twee trainers, Ad Theil voor de jeugdleden en Bep Theil voor de trimzwemmers. Het ledenaantal steeg en dit werd te veel voor maar twee trainers. Toen opeens 6 jongens van 12-13 jaar hun lidmaatschap op wilden zeggen leek dit een oplossing voor het probleem. Deze jongens werden gevraagd of ze niet zelf les wilden geven, onder begeleiding van Ad en Bep Theil. Dit wilden ze wel en zo is het (jeugd)kader ontstaan.

Toen in 1979 de gemeente de huurprijs van het zwembad wilden verhogen voor verenigingen buiten Staphorst leek er een einde te komen voor de ZRH. Gelukkig zou er in 1981 een overdekt zwembad in Genemuiden worden gebouwd en dit was dus de redding voor de ZRH. Toen, in 1981, had de ZRH 150 leden. In Genemuiden zouden we elke week gaan zwemmen. De contributie moest daarom wel omhoog en er werd rekening gehouden dat het ledenaantal wel eens terug zou kunnen vallen naar 100 leden. Het tegendeel gebeurde, wat het ledenaantal steeg het eerste jaar tot 200. Ieder jaar steeg dit aantal en aan het eind van de jaren tachtig hadden we zelfs 350 leden, onder begeleiding van 25 kaderleden.

In 1995 wanneer de ZRH, 35 jaar bestaat, is het ledenaantal gezakt tot zo’n 280 leden maar de club bestaat nog steeds en elke week gaat er weer een hele groep naar het zwembad om daar weer te leren en voor wat ontspanning.

We zijn we alweer een aantal jaren verder en leven wij alweer in 2016. De ZRH bestaat ondertussen alweer 56 jaar. En nog elke woensdag in het winterseizoen gaat er een bus naar Genemuiden en in het zomerseizoen zwemmen wij in Hasselt. De club telt nu ongeveer 140 leden.

2020 alweer! Jubilieumjaar! Zwem- en Reddingsbrigade Hasselt bestaat 60 jaar. De club telt nog altijd tussen de 140 en 145 leden.

afbeelding-2